Varaa aika Ota yhteyttä Oma Sydänkeskus Varaa aika 08 333 440 Oma Sydänkeskus

Arkisin 8.00-19.30 (pe 16.30)
08 333 440

Varaa aika Oma Sydänkeskus

Valitse toimipiste

Ole hyvä ja valitse toimipiste johon haluat varata ajan

Verenpaineen vuorokausiseuranta

Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä saadaan 24 tuntia kattava kuva verenpaineesta ja sykkeestä. Potilaan käsivarteen kiinnitetään verenpainemansetti ja pieni vyötärölle kiinnitettävä rekisteröintilaite huolehtii verenpaineen mittauksesta ja tiedon taltioinnista, myös nukkuessa. Tiedoista saadaan monipuolinen kuva verenpaineen käyttäytymisestä eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa tilanteissa.
Voit varata ajan verenpaineen vuorokausiseurantaan soittamalla 08 333 440.

Verenpaine

Verenpaine ei yleensä tunnu miltään, ellei verenpaine ole kohonnut poikkeuksellisen korkealle. Verenpainetta mitataankin usein joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolla tai seurataan kotona omalla verenpainemittarilla. Pitkittyneenä kohonnut verenpaine rasittaa valtimoita ja sydäntä sekä voi johtaa valtimotautiin, mikä on merkittävä riskitekijä sydäninfarktissa tai aivohalvauksessa.

Verenpaineen vuorokausiseuranta antaa lyhyessä ajassa luotettavan käsityksen potilaan verenpainetasosta ilman ns. "valkotakki"-syndroomaa, eli jännityksen aiheuttamia normaalista poikkeavia lukemia. Kardiologi tutkii vastaanotolla laitteen tallentamat mittaukset ja keskustelee potilaan kanssa tutkimuksen tuloksista ja mahdollisesti hoitosuunnitelmasta.

Miten verenpaineen vuorokausiseuranta toteutetaan?

Tutkimuksessa potilaalla on vuorokauden ajan mukana vyölaukussa kannettava rekisteröintilaite, joka mittaa paineita tasaisin väliajoin. Verenpainemittarin mansetti puristaa olkavarresta yleensä päiväsaikaan 30 minuutin välein ja yöaikaan tunnin välein. Mittaushetket räätälöidään vuorokausirytmin mukaan.

Mittauskäsivarreksi otetaan yleensä ei-hallitseva käsi. Olkavarren ympäri asennetaan mansetti, joka yhdistetään johdolla rekisteröintilaitteeseen. Laite ei sovi rasituksen aikaisen verenpaineen mittaukseen, mittaushetkellä käsivarren tulee olla rentona ja suorana. Mittalaitetta kannetaan mukana vyölaukussa, jossa siitä on mahdollisimman vähän haittaa.

Sähkölaite on herkkä vaurioitumaan, joten sitä ei saa tiputtaa, kastella tai muuten väärinkäyttää.

Tutkimusaiheet:
  • optimaalisen verenpainelääkityksen löytäminen
  • verenpainelääkityksen tehon tarkastaminen epästabiilissa verenpainetaudissa 
  • asennonmuutoksiin liittyvä huimaus ja heikotus
  • yöllinen verenpaineen nousu
  • verenpainetaudin syyt iäkkäillä ihmisillä
  • raskauden ajan verenpainetauti
  • valkotakkisyndrooma, kun epäillään verenpaineen nousevan vain lääkärin tai hoitajan läsnäollessa

 

Lue lisää verenpainetaudista.

 

Lue myös: Potilaalle: Verenpaine ja sen mittaaminen