Varaa aika Ota yhteyttä Varaa aika 08 333 440

Arkisin 8.00-19.30 (pe -16.30)
08 333 440

Varaa aika

Valitse toimipiste

Ole hyvä ja valitse toimipiste johon haluat varata ajan

Sairaala Lapponian hoitaja Paula Alajoutsijärvi ei halua turhaa kiirettä työkaveriksi

Paula Alajoutsijärvi työskentelee Hyvinvointikeskus Lapponiassa Kemijärvellä. Päivät kuluvat asiakastyössä hoitajana ja työviikkoon kuuluu hoidon tarpeen arviointeja, vastaanottoaikojen varaamista, toimenpiteissä avustamista ja paljon muuta. Paula toimii muun työn lisäksi myös potilasohjelman varapääkäyttäjänä. Itse hän kuvailee olevansa "sellainen jokapaikanhöylä”, lieneekö tuo viittaus siihen, että kokemusta on kertynyt jo sen verran että tietotaitoa löytyy joka lähtöön.

Paula aloitti hoitajan työt 1981 vanhustenpuolella ja siirtyi sieltä sairaalamaailmaan. Hän teki aluksi pitkään töitä päivystyksessä ja siirtyi sitten vastaanoton puolelle. Sairaalaympäristössä työskentely on Paulan mielestä mielenkiintoista, sillä jokainen päivä on erilainen. Haasteita työhön tuovat erilaiset haavahoidot ja niitä Paula tekeekin paljon.

Rasitus-EKG:t ovat olleet sairaalassa hänen vastuullaan ja siksi onkin ollut luontevaa, että myös Holter-EKG-tutkimukset tulivat osaksi työsarkaa. Holtereita hän on tehnyt jo toistakymmentä vuotta ja tänä aikana on nähty hyvin monenlaisia tuloksia.

Holterointeja on lähes joka päivä. Kemijärvellä lääkärit ovat ottaneet Holter-tallenteet tehokkaasti käyttöön. Heti jos pientäkin oiretta on, eikä syy heti selviä, pyritään tilannetta tarkastelemaan tallenteen avulla. "Tehtävien tallenteiden määrä on selkeästi nousussa. Tehokas ennaltaehkäisy ja hoitoonohjaus vähentävät selvästi elvytystilanteita", Alajoutsijärvi pohtii. Asiakastyytyväisyys on ollut korkea ja siksi holterointeja halutaankin sairaalassa jatkaa.

Eniten Paulaa työssä motivoi ihmisten tapaaminen ja heidän auttamisensa. Hän kokee, että sairaalatyössä kaikki työtehtävät ovat opettavaisia ja haasteellisia. Neuvona sairaalaympäristössä työskenteleville hoitajille hän mainitsee kiireettömyyden: ”Sydänpotilaan kohtaaminen täytyisi olla rauhallista ja antaa sellainen tunne, että on vain häntä varten siinä hetkessä”, Alajoutsijärvi toteaa ja jatkaa: ”Kiireen pitäisi jäädä oven taakse. Tärkeintä on turvallisuuden tuntu ja se, että pystyy luomaan sellaisen tunteen asiakkaan kanssa, että kaikki hoituu.”

Hän peräänkuuluttaa myös ns. ”hiljaisen tiedon” siirtämistä organisaatiossa eteenpäin. On tärkeää, että työssä saa ja voi oppia uutta jatkuvasti. Mitä enemmän on osaamista, kasvaa ymmärrys potilastyötä kohtaan: ” Tärkeintä potilastyössä on asettua potilaan asemaan ja miettiä, miten toivoisi itseä hoidettavan kyseisessä tilanteessa. Kiire pois, koska se vain tuppaa pahentamaan tilanteita potilastyössä”, Alajoutsijärvi summaa.

Nyt edessä on sitten seuraava oppimisen paikka ja haaste. Syksyllä pitäisi opetella olemaan pitkällä vapaalla ja kello pois kädestä, sillä edessä on eläköityminen. Siihen saakka opitaan ja opetetaan muita, niin kuin aina ennenkin.